Betydligt bättre arbetsmiljö, utbyggnadsbart och mindre brandrisk.

Det är några av de fördelar som Stenvalls ser i JOMI Systems lösning.

Ett av de sågverk som fått en kundanpassad lösning från JOMI System är Stenvalls. Företaget sysselsätter 199 personer och omsätter en miljard kronor. Lövholmen i centrala Piteå är företagets dedikerade klentimmersågverk med en högproducerande klentimmersåglinje där de sågar framförallt fura men vid behov även gran. Produktionstakten är idag 150 000 m3 utsågad trävara, målproduktionen är 200 000 m3sv. 

Erik Lundkvist är produktionschef i Lövholmen.

Hur upptäckte ni JOMI?

– Man tittar på varandra i den här branschen. Vi var på besök på ”Norra Skog” i Kåge. De hade en liknande lösning som vi ville ha. Det var drygt fyra år sedan och vi är väldigt nöjda med hur det blev. JOMI:s lösning är både effektivt och driftsäkert.

Fördelarna är, menar Erik Lundkvist, flera.

– Vårat problem vid justerverket är torra och dammiga miljöer med trädamm och partiklar i luften. Vi ville få bort dammet och så blev det. Arbetsmiljön blev otroligt mycket bättre. I vår bransch talar man ibland om ”justerverkssjukan”, som utlöses av en kombination av trädamm och trämögel. Men tack vare detta system trycks dammet ner i marken och det blir väldigt positiva hälsoeffekter.

– På köpet får man även en minskad brandrisk, när dammet inte lägger sig på maskiner, tak och väggar.

Stenvalls valde ett utbyggnadsbart system som gått från en våning till två.

– Systemen kompletterade varandra. Allt är kompatibelt med varandra och går att bygga vidare på.

Mattias Persson arbetar på Stenvalls som produktionsledare och är den som sköter underhållet av systemet.

– Det fungerar väldigt bra. Under det senaste året har vi inte behövt göra någonting alls i underhåll. Vi har bytt lite munstycken och sådär tidigare, men annars är det skönt att inte behöva tänka så mycket på sådant. Vi är sammanlagt åtta personer som jobbar i justerverket och alla är väldigt nöjda.

– Vi har haft två personer i personalen som haft astma och främst de upplever att arbetsmiljön är betydligt bättre. Sådant är alltid extra glädjande.

Läs mer om våra befuktningslösningar inom industrin: