I en liten reportageserie kommer vi under våren att presentera alla anställda på JOMI.
Först ut: Jonas Persson.

Jonas Persson kom till JOMI System i februari 2018.
– Efter att ha jobbat som tryckare i 25-30 år, främst på Norra Skånes offset, så behövde jag komma vidare. Den branschen mår som bekant inte speciellt bra.
Hur hittade du till JOMI?
– Det var en slump. Egentligen hade jag tänkt utbilda mig till rörmokare. Men så såg jag att JOMI sökte en person och eftersom jag kände Mikael Fransson (VD och grundare) lite sedan tidigare, och dessutom är uppvuxen i Vinslöv, så slog jag en signal. Det ena ledde till det andra.
Det är svårt att sätta en renodlad titel på Jonas. Det som kommer närmast är nog ”montör”.
– Jag arbetar med att sätta upp befuktningssystem hos olika kunder; till 80 procent inom industrin och till 20 procent hos lantbruk.

Är det ett svårt yrke att lära sig?
– Ja, det är utmanande. Inget jobb är det andra likt och trots att jag har varit här ett drygt år är jag definitivt inte fullärd. Det är svårt att förklara, man får tänka själv varenda gång. Principen är den samma.
Kan man säga att rörmokare, som du var inne på, skulle vara en besläktad yrkestitel?
– Ja, faktiskt!
Vilket är det senaste jobbet du gjorde?
– Det var i Askersund där vi servade Hasopors befuktingssystem. De arbetar med glasfiberproduktion och utsätts för mycket damm i sina lokaler. Men det gick bra. Som vanligt handlade det om höga höjder, ibland står man 20 meter upp i luften och installerar något som det inte finns ett facit för.
Du är inte höjdrädd va?
– Nej, tack och lov har jag inga problem med det. Ibland är man 1300 meter under marken, nere i gruvor, och det går lika bra det.

Har du någonsin varit ute på ett jobb där det inte fungerat med installationen?
– Nej, faktiskt inte. Ibland har jag ringt till Mikael och frågat om råd och hjälp och det har underlättat. I takt med att jag fått mer vana slipper han sådana samtal så ofta dock. Han har precis börjat ”släppa mig” mer och mer.
Hur mycket handlar det om att bygga nytt – och hur mycket handlar det om att utföra service?
– Just nu när industrierna står stilla är det mest service. Resten av året bygger vi mycket nytt. 60 procent handlar kanske om att bygga nytt.
Hur ser du på fortsättningen hos JOMI?
– Man är en stor del av företaget, det tycker jag allt med tanke på det stora ansvar man får – jag gillar det. Sedan är det en hel del resande också på gott och ont, men som tur är funkar det bra med familjen. Jag hoppas vara kvar här länge till.