Mitt i staden har Göteborgarna sedan 1923 kunnat få naturupplevelser utöver det vanliga och i takt med att Botaniska utvecklats har kraven på teknik också ökat.

En av JOMI:s kunder är Botaniska trädgården i Göteborg – en av Europas största och främsta av sitt slag.

Därför tog de kontakt med JOMI System.

Kemal Dedic är driftchef på Botaniska Trädgården och har samarbetat med JOMI System sedan juni 2019. Ett befuktningssystem med manuell bevattning är några av de saker som installerats.

– Problemet var komplext. Huvudproblemet var att vi upptäckte spår av legionella i bassängen som vi använder för bevattning och befuktning. Eftersom det handlar om väldigt finfördelade vattenpartiklar så riskerar man att andas in legionella och bli smittad. Så det handlade delvis om ett förebyggande arbete. Systemet som vi använde var inte optimalt.

Vad blev bättre för er efter JOMI:s installation?

– De monterade sitt system som filtrerar vatten på ett helt annorlunda sätt. Vi hade stående vatten som vändes upp, och då riskerade vi att få kontaminerat vatten. JOMI:s system har ett slutet vattensystem som eliminerar smittrisken. JOMI:s system har dessutom finare vattenpartiklar som ger oss möjlighet att få ett bättre klimat där det behövs hög luftfuktighet. 

Utveckla?

– Vi har varma avdelningar med bland annat orchidéer och tropiska delar med växter som ursprungligen kommer från områden med hög luftfuktighet och värme. Vi fick plötsligt bättre förutsättningar eftersom det blir finare vattenparitklar som sprider sig jämnt.’Systemet har varit installerat i juni.

Efter tre månader menar Kemal Dedic att installationen gett önskad effekt. 

– Vi har inte hunnit skicka vatten till laboratoriet för att testa det, men det ska säkerställas i höst. Vad gälle befuktningen så har det definitivt gett effekt. Man kan känna det själv i växthuset, inte minst när systemet är igång för då ser man själva vattendimman. Det blir en visuell effekt -en dimma som kommer ner från åta meters höjd vilket är häftigt. 

Har det gett fler fördelar?

– Ja, en av avdelningarna som vi har detta på så används vattnet för nedkylning, så plötsligt kan det bli mycket kallare i en avdelning, vilket är tacksamt att kunna styra. Vi kan till viss mån styra klimatet i varje rum. 

Hur stora ytor handlar det om?

– Det handlar om ungefär 1000 kvadratmeter. Vi använder det i cirka hälften av vårat växthus på 1900 kvadratmeter.

Hur fungerar det för er att sköta driften av systemet?

– Förutom lite uppstartsproblem så är det enkelt att sköta. Det är ett ganska enkelt system och med ett serviceavtal så blir det nog smidigt allting. JOMI har varit väldigt proffsiga och samarbetsvilliga hela vägen.

Hur hittade ni JOMI?

– Vi vände oss först till företag som jobbade med växthusteknik, men vår situation är väldigt speciell och man vill ju inte investera hur mycket som helst. Detta blev en oväntad men praktisk lösning. Vi blev faktiskt tipsade från en leverantör om JOMI eftersom de redan hade monterat hos liknande verksamheter i Stockholm ”Det var värt att prova” tänkte vi – och det blev det ju.

Fakta:

Göteborgs botaniska trädgård är med sina 175 hektar är en av Europas största i sitt slag. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter och kulturformer. Av dessa är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna, bl.a. lök-och knölväxter, alpiner och dionysia. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Botaniskas växthus rymmer 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö.Avsnitt för bifogade filer