Södra Cell i Varberg är en av JOMI systems trogna kunder.
Mats Andersson, torksamordnare, är ansvarig för torkningen av virket, och förklarar:
– Tack vare JOMI:s lösning får vi en bättre kvalitet på vår produkt.

Södra Cell Värö, strax utanför Varberg, producerar högkvalitativ pappersmassa, grön el, fjärrvärme och biobränsle. Fabriken ligger på Väröhalvön norr om Varberg och startade sin produktion 1972. Efter en stor utbyggnad av fabriken, med driftstart 2016, produceras årligen 700 000 ton pappersmassa och 1,6 TWh energi.
Södra är Sveriges största skogsägarförening med 52 000 skogsägare som medlemmar. Södra är också en internationell skogsindustrikoncern där verksamheten baseras på förädling av medlemmarnas skogsråvara.
Virkeshanteringen är en annan stor del av Södra Cell Varberg. Där arbetar Mats Andersson, som är JOMI:s kontakt.
– Det var faktiskt min underhållschef som fört kom i kontakt med JOMI System. Vi behövde en välfungerande basning innan torkningen av virket och vi hade ingen bra lösning. För att virket ska bli bra får det inte torka för snabbt.
Basning är en metod för att med värme och fukt göra trä mjukt och böjbart.
– Faktum är att JOMI var här och gjorde ett annat jobb med befuktning i industrilokaler, när vi även visade dessa förutsättningarna – och då hittade de en unik lösning för oss.

Förklara mer konkret vad lösningen går ut på?
– Vi kör ut lasten i kammare där man torkar virket så det får en hinna, en vattenyta. Det görs med en form av högtryckspumpar. Vi byter torksatser var tredje dag, så det står inne mellan 70-75 timmar.
– JOMI satte in systemet för fem år sedan. Allt fungerar bra och vi har en bra dialog tillsammans. De är hos oss en gång om året och servar utrustningen, det är sällan det är några problem. I slutändan får vi en bättre kvalitet på virket.
Hur mycket hanterar nu JOMI:s installation?
– I stor sett ingenting. Vi ringer bara Mikael om det kommer några frågor. Allt håller sig mellan varje servicetillfällen. Till 98-procent sköter det sig själv. Det enda vi ger själva är att byta filter emellanåt, men det beror på att vår egen vattenkvalitet inte är den bästa.
Skulle du rekommenderas JOMI för andra och varför?
– Jaja, vi har till och med gjort det till olika samarbetspartners. Det är för att det fungerar såpass bra, avslutar Mats Andersson.